ОДРЖАН 27. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ПЧЕЛАРСТВА У СОМБОРУ

Сомбор, улица Краља Петра I је у суботу 31.Августа 2019. год. била од раног јутра
украшена штандовима пчеларске опреме и пчелињих производа. Излагачи , њих око
четрдесет су сами поставили и украсили своје штандове, који су лепотом пленили и
привлачили радознале посетиоце и купце који су их опседали од раног јутра. Како
пчеле мед праве од цвећа – тако су и штандови цвећара употпунили слику сајма.
Пчелари су се снабдели производима за своје пчелињаке директно од
произвођача а грађани, пчеларским производима, директно од пчелара.

У уметничком делу програма, сајам су улепшали чланови пчеларске секције Бодрошка пчелица из Бачког Моноштора  и млади виолиниста Стефан Иветић а потом  се окупљеним граћанима обратиo  представник града Сомбора Дарко Радуловић, члан градског већа за пољопривреду,који је најавио наставак подршке града Сомбора за пчеларе, потом допредседник пчеларског савеза Хрватске, господин  Станко Чуљак, па председик витешког пчеларског реда Свети Амброзије из Баје, који је на сајам дошао са свим члановима свог витешког реда, председник огранка цвећара- г-дин. Душан Контић, а у име домаћина, окупљенима се обратио председник УП “Аврам Максимовић “ Милорад Мастиловић и потом начелник западнобачког управног округа – г-дин Душан Марјан који је и отворио сајам.

На Сајму су уручене награде за  најлепше колекције пчелињих производа  и прва награда је додељена пчеларском газдинству Шарић из Оџака, друга награда је отишла у Апатин, пчеларству породице Стевановић а са трећом наградом је награђено пчеларство породице Тадић из Станишића.  Ласкаву титулу краљице сајма и вредну награду, понела је пчеларка Тамара Хегедиш из Апатина.

У сали градске куће  и ове године је организовано предавање које је окупљеним пчеларима одржао Ферид Велагић, пчелар из Босне и Херцеговине..

Улица Краља Петра I је и ове године била посећена и на њој се за сваког посетиоца пронашло по нешто.
Сајам је затворен у 20.00 сати са жељом да се и 2020. године видимо, последњег викенда августа месеца на 28. Међународном сајму пчеларства.

Одржавање једне овакве манифестације би било јако тешко без помоћи ГРАДА СОМБОРА и многих спонзора, од којих посебно желимо да издвојимо кафић ПРИЧА” на главној улици који су нам несебично помогли да се сва дешавања збивају у оквиру њиховог простора и о њиховом трошку.

Наравно, да би све дешавање изгледало онако како сте га ВИ видели , постарали су се чланови Извршног одбора УП “Аврам Максимовић” , Петар Човић, Ратко Братић, Витомир Рајић, Стеван Селак, Милован Сандић,Иван Бабић, Чаба Сакач, Марко Филаков, Саво Тадић, Јово Станковић, Марјан Јелић, Предраг Куцурски, Видоје Кулић и Анђелко Мартинов, а највише од свих Весела Савин и Радомир Малбашки.

Весела Савин је сва дешавања од почетка организовања, сакупила и са великим задовољством, поред многобројних непредвиђених проблема, преточила у Каталог који је угледао светлост дана и био пред нама пред само вече уочи отварања Сајма.

Радомир Малбашки је остварио контакте са излагачима, старао се да сви добију своја места на која су навикли, сваког распоредио на њих а да је при том начинио толико прецизну слику главне улице, издељену и нацртану по броју и величини коцака мермера на њој, како би сваки излагач добио одговарајући простор према броју коцака.

Свима им ВЕЛИКО хвала на несебичном залагању и труду, јер захваљујући само њима , Сомбор има овакву манифестацију какву и зслужује.

Председник организационог одбора,

Милорад Мастиловић