О нама

Пчеларско удружење Аврам Максимовић , смештено је у Сомбору, у ул. Петра Бојовића бр 7.

Основано је 08.03. 1970.год. од пчеларске задруге која је престала са радом 1968.године, а настало је Пчеларско удружење „Бачка.“ Први председник Удружења био је Видосав Дедић, подпредседник Антун Жуљевић, секретар Божа Туцаковић, а благајник Ђорђе А. Јањатовић. Поред њих , било би грех не поменути Фрању Фехера, Антуна Жуљевића млађег, Милера Густава, Мију Вуковића, Антуна Палића, Живојина Лалосевића, Радивоја Лазића, Косту Кандића и Фрању Маунића , као осниваче Удружења Бачка.

Пчеларско Удружење Бачка из Сомбора од 1974.године организује пчеларске изложбе, као претечу првом Сајму Пчеларства у Југославији одржаном од 23-25.11.1977.године а већ наредне године у Сомбору у градској хали Мостонга, у периоду од 08. до 10. септембра одржава се Први Медђународни сајам пчеларства у Југославији који се са мањим прекидима, због ратних дешавања, одржао до данашњих дана.

Од 1975. па до 1986. године за Дан жена (8. март) организовани су пчеларски балови. Од тих прихода и прихода од сајмова, 1982. године Удружење је купило просторије на Венцу Петра Бојовића бр. 7 у којима је све до данас.

Свечано отварање просторија, одржано је 20. новембра 1982. године.. Сопствене просторије омогућиле су чешћа састајања и дружења пчелара. Овде је прилика да се каже да је благајник друштва Ђорђе А. Јањатовић – чика Ђјура, дуго година, до своје смрти био домаћин у просторијама Друштва. Он је тачно у 10 часова недељом отварао и затварао просторије и био у њима, док задњи пчелар не би отишао. Касније дружење се одржавало и четвртком, а на овим дружењима размењивана су искуства пчелара и расправљало се о текућим проблемима.

Удружење има своју славу- Видовдан. На тај дан удружење одржава скуп пчелара сваке године.
Године 2010. навршило се 200 година од издавања прве књиге о пчеларству Срба, „Нови пчелар“, коју је издао познати сомборски прота Аврам Максимовић. Поводом тог јубилеја Удружење штампа превод књиге са старословенског језика на српски. Уредник књиге је тадашњи председник Удружења, господин Драган Младеновић.

Од 26. фебруара 2011. године, Удружење носи име знаменитог пчелара и писца сомборског проте Аврама Максимовића.